Scurtă descriere a comunei

  Situată în nordul judeţului Bihor, Tarcea este o localitate veche, prima atestare documentară provenind din anul 1163, în care este amintită sub denumirea de Thorsa. Mai târziu poate fi regăsit în documentele istorice figurând ca: Torsa, Tarcha, Tarcia. Tarczia, Tarcza, Dartsfa, Tarsta, É r-Tarcsa (1851), În timpul dominaţiei otomane comuna a fost complet distrusă, între anii 1692-1695 fiind nelocuită. Din anul 1720 populaţia comunei creşte lent.

  Comuna este alcătuită din Tarcea, centru de comună şi localităţile; Galoşpetreu şi Adoni.

 

Date istorice ale localităţii Adoni

  Numele satului mai întâi Odun, apoi Odon. În secolul al XIII – lea este amintit Odon, fiul lui Ivanka, ca moşier, aşadar probabil el era cel care a dăruit numele satului. În anul 1262 aşezarea este în posesiunea neamului Gutkeled. La sfârşitul secolului al XIII – lea proprietarul este baronul Kereki J á nos, apoi episcopul Éberhard din Zagrab. De la începutul secolului al XV – lea, până la sfârşitul secolului încă şi locuitorii din Adoni, Szepes şi Udoryak au posedat aici teritorii. La începutul secolului anterior familia Heller a construit un castel minunat, din care în zilele noastre nu a mai rămas nimic. La graniţa satului odinioară era o cetate, azi nici pomăneala n-a rămas. Cu câţiva ani înainte cel mai renumit ştrand termal a funcţionat aici în Érmellék.

  În anul 1886 aşezarea avea 716 de locuitori. Acest număr nu s-a schimbat nici în zilele de azi. Locuitorii satului sunt 95% maghiari. Câteva familii de români şi de ţigani mai locuiesc în afară de ei în Adoni.